Rechter verbiedt auto-crosswedstrijd Deurne

door Ria Saanen. zaterdag 04 april 2009 | 02:47 | Laatst bijgewerkt op: maandag 06 april 2009 | 17:02

 

Knoflookpadden. Foto René Manders

 

Knoflookpadden. Foto René Manders

DEURNE - Autocrossclub De Turfracers uit Deurne mag morgen geen crosswedstrijd houden aan de Molenweijersweg in Deurne. Deurnenaar Peter Otten heeft de cross gisteren ongedaan weten te maken via de rechtbank in Den Bosch. Die vindt het belang van de mogelijk daar aanwezige knoflookpad groter.De autocrossclub is behoorlijk aangeslagen door de uitspraak van de Bossche rechtbank dat er morgen geen crosswedstrijd gehouden mag worden aan de Molenweijersweg in Deurne. „Dat gaat ons minstens een paar duizend euro kosten, dat kan de nekslag voor de vereniging betekenen”, zegt de voorzitter, die overigens dezelfde voor- en achternaam draagt als zijn tegenstander’, bezwaarmaker Peter Otten.


Bezwaarmaker Otten had de rechter ingeschakeld, omdat hij vindt dat de gemeente Deurne ten onrechte een vergunning heeft verleend voor de wedstrijd. „Dat is in strijd met het bestemmingsplan. Er ligt een agrarische bestemming op het terrein. Bovendien had de gemeente een ontheffing moeten verlenen in het kader van de flora- en faunawet. In dat gebied kan de zwaar beschermde knoflookpad voorkomen. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.”


Otten, die in de St.-Jozefparochie woont, heeft ook om privé-redenen bezwaar gemaakt tegen de crosswedstrijd. „Ik woon in de buurt, ik heb er last van.”


De Deurnenaar moest overigens haast maken: de vergunning werd pas vorige week donderdag gepubliceerd, hoewel die al in februari was aangevraagd. „Je krijgt dan zes weken de tijd om bezwaar te maken, terwijl de wedstrijd tien dagen na de publicatie al plaatsvindt. Ik heb afgelopen dinsdag mijn bezwaar ingediend en ik kreeg donderdag een uitnodiging om mijn bezwaar op 20 april te komen toelichten. Dat zou mooi mosterd na de maaltijd zijn geweest.”


In Den Bosch bleek de mogelijke aanwezigheid van de zeldzame en beschermde knoflookpad gisteren een belangrijke reden om de wedstrijd te verbieden. „Het belang van de gemeente weegt niet op tegen het belang van de bescherming van de knoflookpad en het milieu”, aldus de rechter.


Burgemeester Gerard Daandels zegt desgevraagd dat ‘de burgemeester en de crossclub blijkbaar lichter bevonden zijn dan de knoflookpad’. „Jammer, maar als de rechter spreekt, heeft ook een burgemeester te luisteren.” De bezwaarmaker heeft volgens Daandels wel een punt als het gaat om het tijdstip van publiceren van de vergunning. „Maar vorig jaar is op diezelfde plek ook een autocross gehouden en toen was er geen enkel probleem. Dat was nu ook niet verwacht.”


Of bezwaarmaker Otten morgenvroeg van zijn zondagsrust kan genieten, is nog even de vraag. „We kunnen de 150 tot 175 deelnemers en de naar verwachting 750 man publiek niet bellen”, zegt Turfracers-voorzitter Otten. „We zetten een mededeling op de clubsite en we plaatsen een bord op het terrein. Meer kunnen we niet doen, dus ik vrees dat er zondagmorgen toch nogal wat mensen aan de Molenweijersweg staan.”


De crossclub gaat nog bekijken of de schade te verhalen is op de gemeente Deurne.